广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

绝世好爸 妈

寻日唱戏嘅时候      见到  隔离 另一位  大哥 系度 作法  {:soso_e120:}

知道 佢 最近 困扰 到 妈  都唔认得

所以 就打算 安慰一两句  等埋  佢先走

点知   佢话  佢 唔得闲 应酬我 一阵 要 赶住 去  外地

一齐 行 嘅  路上面 我就问佢  

出差啊

佢话 睇  舞台剧

贾宝玉?   一把年纪  几时  变得咁 潮

哥话 唔系 系 个儿童舞台剧

个小朋友 睇到广告  于是 就吵住 要睇

咪就当氹女 +去  玩下咯   于是 就一家三口 外游

老婆 先去  佢  做完嘢   宜家就过来 会合 佢地

羡慕妒忌恨啊

你话 有钱几好呢

我细细个   无话 舞台剧  連 电影 都系  学校 去  先 有得睇架咋{:soso_e120:}

最令我感慨嘅  唔系 感怀身世  

而系  佢对个小朋友  嘅爱

睇住  身形日渐 暴涨  如  人形香肠  嘅  大哥  于细雨北风中  逆行

人地话 母性  光辉 闪耀  大地  其实呢   父爱 都有光嘅   

香肠  系 饿嘅时候  都系 美食   {:soso_e120:}

一直都觉得 家庭 系 我地 最后嘅  避风港  安全岛

有时 唔 需要讲咩 一碗 热汤 温暖 眼神  熟悉嘅场景

就足以 洗涤  所有 嘅  疲惫  

重整旗鼓   重新 出发  

虽然 我唔觉得 结婚 就一定代表  幸福  

但绝对  认为

结婚 系人生 另一个阶段   

唔羡慕 但一定 祝福   毕竟 每个人 嘅  想法    选择   际遇  都唔同

硬件 软件 诸如此类  你懂嘅

{:soso_e120:}

好多人话 女人  拜金

追求  想要嘅  生活品质  唔系错  只要你有本钱都可 要求    得唔得  就  唔敢包啦 {:soso_e120:}

物质  系绝对 唔可以  缺少嘅

因为 有物质 你先可以 大力爱 用力爱

更有安全感  幸福感   

见到 听到  好多人心不古

但 同样地  都见到好多  真心相爱   

呢啲宛若 暖流 一样  缓缓 注入  体内

心情愉悦  满眼美好

祝福所有  已经 开花结果   嘅  感情

祝福 所有 已经 拥有 爱情结晶 嘅人

风雨   阵痛   艰辛之后   系   明媚晴天   

PS

系喔  今日 系 520    唔通大哥 都好似 90后咁  外游 庆祝   好有心思喔

5201314  有爱的人  记得发   你氹我  我氹你 咁 就一世架啦

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?我要注册

x

评分

嘉希 + 200 香肠
小非凡 + 80 赞一个!

甘大感触,你是否也想进入人生另一阶段了呢?哈哈{:soso_e120:}

我都想快D进入人生的另一阶段····

放心 一定 好快嘅  发表于 2012-5-21 12:05 PM

香肠{:soso_e142:}