广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

在晴朗的天空下

从上周开始  上海 就 劲好天

唔出去 晒下太阳 真系  浪费  难得嘅蓝

无啦啦  多咗两日假  闷到抽筋  

第一日 我自己  去咗  美术馆 一个人游荡 市区  

第二日   

一个电话  我就去咗  见  大哥  阿姐

唔知道 系咪心情 好嘅关系  即使 喺车度

见住  大朵嘅云  

都心情愉悦

刹那间 我觉得 儿女情长  都不及 眼前 嘅  美好

曾经 执着  一定 要  嘅  似乎  都已经 唔再紧要   

当你  快乐 嘅时候 满眼 都系  开心 与 满足{:soso_e176:}

去南汇 喺 2  7  号线   龙阳路站 出来 坐车
车度   仲有摄像头嘅  安全啊{:soso_e120:}唔使惊  老笠   哈哈  

隔著个窗  见唔见到啊  系个 雪糕 系个甜筒呢   {:soso_e102:}

坐喺我前面 系一对晒到好黑 好年轻 嘅夫妻  带住一个好得意嘅仔

一家三口  玩到攰  就瞓咗  人生路上 互相依靠  纵然无卖相  但平凡却最打动人    如果仲有咩 唔甘心

我谂  就  系  期待  某年某月  我亦能 有这样 幸运  

风雨同路 即使  颠沛流离   仍   不离不弃  

安心  知足  欣赏 沿途 风光  共迎人生  福或祸

大自然  一切 都系原始 纯粹

阿姐 话  系阿   蓝系蓝 红系红 黄系黄    好靓架  

未熟    就系 未熟

新鲜就系新鲜   

各自有各自  姿态  香味   

有无花无假

南瓜叶  我都系第一次见喔  唔讲都唔知{:soso_e120:}

天 真系  好蓝   

唔会有人 喺旁边 蛊惑你   要你买  赞佢靓

唔会因为你  钟意  刻意  迎合你需要

无人欣赏  采摘  

熟透  就自己 跌落个地度

当然 会觉得 好嘥  

但系 呢个  就系  大自然   

吃过嘅瓜 菜  水果  

从来 都无见过  佢地 嘅花 佢地嘅茎  系点样嘅

呢次  真系 好似 上 生物  植物堂咁

估唔到 好多  瓜果  花 都好靓

就连叶  都生得  异常  野艳  肥大 惹人 喜爱

风  吹过  

你夏了 我的    夏天

-晒到好似 古天乐 咁健康 嘅 地主老板     斑驳嘅阳光 洒落块面度 眉宇间  充满 坚定 而唔系 好似 城市人 咁 笑得牵强 做作 {:soso_e179:}

我咁大个仔  都无  吃过 咁多 水蜜桃

洗吓就吃得    自然嘅甜度  

至少 吃咗  6个 {:soso_e120:}

我咁大个仔  都无  打过  井水  

有难度嘅  唔系一嘢就可以  打到水 上来

呢个就系 吃嘢 唔做嘢  做嘢  整亲  自己嘅手    {:soso_e106:}{:soso_e120:}

就系咁   亲亲大自然  摘下桃   打吓井水   吃吓桃  坐吓  笑吓  

我地度过咗一个    相当 无比  快乐 嘅下午

从来都无期待  

从来未曾刻意   逢迎

但岁月   却为我你    开出最美丽嘅花

大抵 能够 坐埋一齐吃饭  

成为 朋友

一定 有彼此 欣赏 地方

一定 有  相似 特质

多谢     大哥  阿姐 盛情款待   

毕生难忘  

喺我人生 最需要 认同 嘅时候  

给予我的  种种快乐  感动  喜悦  感恩

世界会 变得很美  很美 很美  {:soso_e182:}

感情系真嘅   希望我下次 可以  笑得  更加自然  {:soso_e106:}{:soso_e121:}

VENTURE  

2012  0727   0212

PS  

如果大家 想好似 我咁

记得 参加 呢个星期日 嘅  活动啦  

http://gdinsh.org/forum/forum.php?mod=viewthread&tid=8421095

祝大家 玩得  俾我更加 开心 更加 快乐  

然后  

转角  遇到  爱  {:soso_e190:}

评分

小非凡 + 80 赞一个!

哇。。。。原来你同米仔去偷欢~去左涟漪度嘛?

波凸。睇完你篇文章,觉得标点符号好贵。

感觉幸福就系甘简单...

波子,要多谢我,问了好几个人先拿到你电话比米叔,先有机会去南汇啊,哈哈

多谢 多谢 多谢三位 啊姐  发表于 2012-7-27 10:28 AM
也问我了,但是我很晚了才看到。。  发表于 2012-7-27 09:49 AM

{:soso__6235880048239246314_3:}原来跟米叔去偷欢了你们。。

我是被涟漪勾引去的,哈哈  发表于 2012-7-27 10:20 PM

喜欢就多D入来啦,到割禾果时都好靓噶,到处都系金黄色,成熟的稻子和黄绿相间的桔子树!

晕~~我提醒你,你再提醒我,发神经啦,两个人,哈哈  发表于 2012-7-27 10:46 AM
我觉得 我唔一定 可以 捱到 秋天 哈哈  发表于 2012-7-27 10:25 AM
哦!你记得提醒我提醒你就得啦  发表于 2012-7-27 10:16 AM
秋天的时候提醒我,我要去  发表于 2012-7-27 10:04 AM

好啦,周日就到啦,我也要体验下到底有几欢

好欢 架 好鬼欢架 哈哈  发表于 2012-7-27 11:27 PM

在蓝天白云下,心情都会很愉悦!郊区的天更蓝、云更白,庆幸我在郊区,每天都可以和大自然接近

也是,换个地方走走,心境也会不一样的  发表于 2012-7-28 11:53 AM
但 有时 熟悉的地方 容易 无风景 因为 见惯不怪  发表于 2012-7-27 11:27 PM

很感动的话:“平凡却最打动人    如果仲有咩 唔甘心

我谂  就  系  期待  某年某月  我亦能 有这样 幸运  

风雨同路 即使  颠沛流离   仍   不离不弃  

安心  知足  欣赏 沿途 风光  共迎人生  福或祸 ”收藏了,大哥不会介意!

咁欣赏啊 我代表呢 几只字 特别 鸣谢你 哈哈  发表于 2012-7-28 10:10 PM
严重的中意,我都摘抄在日记本里~  发表于 2012-7-28 11:54 AM
喜欢就好 最紧要 中意  发表于 2012-7-27 11:28 PM