广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

冇有

湿水棉花--------冇得弹
老公泼扇-------凄(妻)凉
陆文庭睇相-----唔衰螺黎衰
年晚煎堆-------人有我有
阿单睇戏-------一眼睇哂
围底佬割薯藤------有两度
谭祝佬抬桥--------掉转
沙步夫拿改嫁-----第二次又精
二叔公睇牛古-----唔(刁)得
船步佬奄鸡-------春都吓缩

二叔公装黄蟮-----来蛇
风吹皇帝裤廊——孤鸠寒
陈一平拉二胡-------------自己顾自己
刘土当乡长---------各有各任务
彭阿灿条裤-----------儿嬉
大湾表嫂买松毛------------越谂越抵
黎石国唱山歌--------------你有你既逸我有我既逸
陈根拉人-----------人唔到声到
泗纶夫拿卖矮瓜----------卖唔去当七
山佬放排-------任推

沙步佬打交------慢慢曳
江门生抽王-----------------整色整水
吹笛佬赖(吾见)红包---------------晒气
成年进插秧--------内部掌握;
解叔打老婆--------因住嚟;
朱九话媳妇--------你怕我碌七
蔡廷锴口号-------通通有
加益佬车蚊帐------------新娘等住吊
岑溪佬泊车---------任督
太公分猪肉-------------人人有份

昌哥剃头---------一七样                       
陈有条遇到素龙仔 ---------你有条我咪有条
风吹老婆裙——妻閪凉
大格佬钓青蛙------突下突下
沙步佬砍鸡肉------走去閪
船步佬嫁女------前又凸后又凹睇睇都值两担谷
卖鱼佬细洗身-----某晒声腥气
屎坑关刀-----文唔文得武唔武得

谢谢分享

哈哈,谢谢分享~

好多都唔通的,不过都多谢你的分享的

战斗在明天 发表于 2013-11-8 05:15 PM
好多都唔通的,不过都多谢你的分享的

我地个边的一些风俗语言而已,整出黎分享下!

得到论坛领导顶贴,无尚光荣!{:soso_e113:}

早就睇过,多谢分享!

谢谢,,,分享。。。

蚊子 发表于 2013-11-11 10:54 AM
谢谢,,,分享。。。

罗镜将军像