广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: catling

在上海哪里可以买到八珍甜醋?

似乎,记得在中山公园家乐福还是古北家乐福见过~~
你好富贵播,用八珍黎煲~~记得价钱超贵,5斤装的貌似卖到百几~~~

我就用麦德龙买的镇江陈醋两支沟恒顺白醋一支再加冰糖同片糖黎煲拉~~

嗯嗯~
多谢晒你~
我今日就去行左家乐福咯~
之前有朋友话见过~
但我今日去睇都无~
又打电话过 ...
catling 发表于 2009-10-25 08:33 PM

久光,日本仔超市
日本人几时中意食姜醋架?

似乎,记得在中山公园家乐福还是古北家乐福见过~~
你好富贵播,用八珍黎煲~~记得价钱超贵,5斤装的貌似卖到百 ...
小C 发表于 2009-10-25 10:16 PM

哦?
甘五一定用8珍,总之甜醋都得。。我网上查左一下D价钱,系几贵下。。呵呵
我头先都去睇过镇江果只醋阿,我就惊佢咸阿。。。
海天果个牌子都有甜醋,不过上海无咯~
我五知久光有无嘛。。好采打电话去问左。。所以无直接过去~
我只知道果边多进口既货。。

哦?
甘五一定用8珍,总之甜醋都得。。我网上查左一下D价钱,系几贵下。。呵呵
我头先都去睇过 ...
catling 发表于 2009-10-25 10:24 PM

醋点会咸架,酸之嘛~~~;靓女你平时吾下厨房定拉
不过镇江只醋大多超市卖的都是香醋,D上海人陈醋食得少~~~
我在麦德龙发现有陈醋卖,同埋中山公园家乐福都有,不过中山公园个度系山西出的~~~
自己用醋同糖调陈醋米得萝,以前广东D人都吾系家家都会特登买甜醋黎煲架拉~~
自己调味米仲好?可以试到岩为止

路过。。

醋点会咸架,酸之嘛~~~;靓女你平时吾下厨房定拉
不过镇江只醋大多超市卖的都是香醋,D上海人陈醋食得 ...
小C 发表于 2009-10-25 10:47 PM

哦哦~陈醋?我头先有见到有阿~
就系你讲果只...
后日有朋友系广东过来~叫佢带~
我真系五系好识调。。。怕果只味五好。。。

我无整过呢D,所以五系好清楚~嘻嘻~
以后仲要小C你多多指教下先得阿~
成日係论坛度都见到你整野食~
见到就口水流~
我头先去行过D超市,就怕买错~所以而家过来发贴问下D专家~
镇江香醋我屋K都有。。系黑醋来咖~
等我听日去买只陈醋返来试下~如果调得OK就五使麻烦朋友系广东带过来拉~

去年我在久光买过。。。。。。

淘寶上面有上海噶~~記得系系蓮花路果邊~~~電話我穩唔到~~30蚊支~~~~~~~~~

淘寶上面有上海噶~~記得系系蓮花路果邊~~~電話我穩唔到~~30蚊支~~~~~~~~~
kirin@小强 发表于 2009-10-26 10:15 AM

嗯嗯。。我係淘宝上揾到拉~系係闵行区果边有~离我呢边太远拉~

麦德隆拉~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~