广东人在上海

我要注册

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

专业分享 - 洗菜与洗头

今日又食左大爱小杨生煎,终于学识食之前duk个long,唔使次次都俾ji邋遢件衫

入正题!

因为所处行业的关系,8到一点与大家密切相关的“内幕消息”,仅供参考~~~

1.洗菜

大家如果惧怕食到农药的话,系咪都会洗菜洗好几次或者浸一段时间先食呢???其实。。。甘样系无用既。。。
因为植物的表面其实系会xin的,农药喷洒在上面无办法均匀覆盖,又或者一翻风落雨就会吹走冲走,于是。。。
特种化工行业出品一种product(up唔出个名),可以令到植物的表面唔xin,而农药就可以均匀覆盖,然后就落雨。。也不怕,落雪。。也不怕

于是,我地咪点洗点浸都系唔luk咯~~~

甘点算????

据与专业人士探讨,方法有两种,1.用洗洁精洗   2.用热水che,如果要食高汤浸,che完先浸;如果要炒,拒che完先炒。

吓??甘我咪食洗洁精???我都提出呢个问题。。。据专业人士回复,“洗洁精分子比较大,食左都唔吸收,放心”

2. 洗头

对于果d有脱发烦恼(例如GogoB果d呢),或者担心以后会脱发(例如以前既GogoB),又或者永远唔想脱发的朋友,就要留意你地用既洗头水啦~~~

a. 唔好用国产水头水,切忌唔好用2合1!!!如果有足够米又或者成日落香港兼且唔怕负重咩洗头水既话; b. 实在只能用国产洗头水,就要选用依X璐或者X宣(因为我系唔用呢d牌子既,所以绝对唔系卖广告。

点解呢?因为大部分既国产洗头水,尤其系2合1,点解用完头发会柔顺,就系因为添加左一种化学物质(具体我就唔up了,唔知会唔会俾人告诽谤),而呢种化学物质会非常有可能造成脱发。。。细个曾经用过依X璐,就系觉得用完头发都仲系干所以将拒嫌弃左。。。唉,原来系好野~~~

。。。以上です

我妈咪嘅私人秘方:洗菜惊有农药可以清水入边加D盐入去浸,好有效;冼头都一样,D水加D盐都可以预防脱发!不妨试下 好顶用!

我目前用資深堂的洗髮水

現在很多洗髮水 都不太好用

洗洁精分子比较大,食左都唔吸收,放心!!

以我学化学的经验,纯粹胡说,大分子唔易吸收,但系好容易残留或者化学作用转化为有毒小分子。这一点千奇唔好信~~~~~~~

muimui姐,唔好意思,实话实说而已,嘻嘻~~~~~~

我都系用X宣但系都脱发好厉害,一梳头就满地头发!

如果我有乜嘢讲错,水王快d指正啦~~~!!!

洗洁精分子比较大,食左都唔吸收,放心!!

以我学化学的经验,纯粹胡说,大分子唔易吸收,但系好容易残 ...
勇不落格 发表于 2010-6-29 08:16 PM

盐本身系有消毒功能,杀菌杀虫,而且盐水可以溶解些许有机物,不过对农药的吸收是没有多大效果的,应该比洗洁精好,不过唔好放太多,蔬菜容易老掉,纯粹个人建议,慎用,哈哈~~~~~~洗蔬菜比较适合,水果的话用洗洁精效果可能会更好,但记得要洗干净~~~~~~~~

我来体下水